Цитата

Є всього два типи мов програмування: ті, на які люди весь час лаються, і ті, які ніхто не використовує

Bjarne Stroustrup

Тренінг за програмою «З Україною в серці!»

Тренінг за програмою «З Україною в серці!»
Опубліковано: 04:38 08.04.2017

На запрошення Регіонального інформаційно-аналітичного центру «Освіта та громадянське суспільство» Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, викладач коледжу Клименко Г.В. взяла участь у триденному тренінгу за темою «З Україною в серці!» з 29 по 31 березня 2017 року.

Організацію даного заходу для педагогічних працівників різних рівнів освіти в рамках Запорізької області забезпечили:

  • РІАЦ «Освіта та громадянське суспільство» Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти;
  • Запорізький обласний центр національно-патріотичного виховання молоді.

Тренінг проводили автори даної програми:

  • Петрочко Ж.В., заступник директора з науково-експериментальної роботи Інституту проблем виховання Національної Академії Педагогічних Наук України, доктор педагогічних наук, професор;

  • Кириченко В.І., завідувачка лабораторії фізичного розвитку та здорового способу життя Інституту проблем виховання Національної Академії Педагогічних Наук України, кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник;

та тренери:

  • Шконда М.А., директор Запорізького обласного центру національно-патріотичного виховання молоді;

  • Богомолова Н.М., методист РІАЦ «Освіта та громадянське суспільство», магістр державного управління.

На зустріч приїхало більше 100 вчителів, викладачів, методистів з різних куточків Запорізької області для того, щоб набути теоретичних та практичних знань і навичок з патріотичного виховання.

Три дні пройшли на одному подиху. Тренінг включав в себе дуже багато інтерактивних занять, які поєднували в собі лекції, вправи, дискусії, повідомлення, індивідуальну та колективну роботу в малих групах і звичайно релакс у вигляді руханкових вправ і позитивних емоцій.

Навчання було поділено на декілька сесій, таких як:

1 Патріотизм як суспільна та особистісна цінність.

2 Національно-патріотичне виховання у викликах часу.

3 Концептуальні засади національно-патріотичного виховання.

4 Аргументація у національно-патріотичному вихованні.

5 Виклики і загрози у національно-патріотичному вихованні.

6 Технологічне забезпечення національно-патріотичного виховання.

7 Суспільна солідарність і партнерство у національно-патріотичному вихованні.

8 Форми національно-патріотичного виховання з доведеною ефективністю: обмін досвідом.

Учасники тренінгу отримали від участі масу корисної та цікавої інформації, нові знайомства та море позитивних емоцій, за що були вдячні тренерам проекту.

Як людина, що працює з молоддю, хочу зауважити. В рамках соціальної незахищеності не тільки молоді, а і вцілому суспільства, дуже складно виховувати патріотів, складно навіть говорити сьогодні про патріотизм! Нестабільна економічна ситуація в країні, інформаційна війна, безвідповідальні дії влади, низьке матеріальне забезпечення сімей не дозволяють задовольнити навіть фізіологічні потреби людини і відповідно заважають навчальним закладам створити той простір, який би дозволяв прививати молоді любов до своєї країни та її людей.

Що таке патріотизм? Що це для кожного з нас? Відповіді будуть різні. Адже ми всі різні! Для когось це любов до країни та її народу, для когось це любов до своєї родини і її коренів, для когось це здатність до самопожертви заради захисту територіальної цілісності країни. Тому узагальнити і знайти уніфікований метод або спосіб виховання сучасного патріота дуже складно.

Але якщо говорити про студентство нашого коледжу, то для себе я знайшла на сьогодні єдиний спосіб розвитку та прививання патріотичних почуттів – це звичайне піклування викладачів навчального закладу про своїх вихованців. Зацікавленість студентським життям, їх потребами, їхніми пріоритетами напрямами саморозвитку, звичайна допомога у вирішенні особистих проблем, підтримка ініціатив і різноманітних починань, розвиток студентського самоврядування – це все дає можливість нашому педагогічному колективу виховувати справжніх патріотів своєї країни.

І цьому є підтвердження. Відчуваючи наше піклування, дуже багато студентів коледжу витрачають свій час, власні сили, іноді навіть здоров’я задля того, щоб організувати різноманітні заходи, без жодного матеріального стимулювання. Вони готові працювати на благо навчального закладу, міста, області, країни. Допомагати дітям, оберігати їх, піклуватися про людей похилого віку, приймати участь у різноманітних благодійних акціях, соціальних проектах тим самим даючи можливість зрозуміти нам, що їх цікавить і чим ми можемо їм допомогти. Адже допомога один одному, не байдужість до переживань один одного і є найважливішою людською цінністю!

Про це говорили і тренери проекту. Вони дали можливість переоцінити свої переконання, по-іншому глянути на світ молоді, замислитись про цінності, звичайні людські моральні цінності, які і формують патріотичну особистість!

Довели та додали впевненості, що викладачі нашого коледжу йдуть вірним шляхом для того щоб виховати відданих патріотів своєї держави не зважаючи на всі негаразди, які виникають в нашій країні!

викладач Г.В. Клименко