Цитата

Ніхто так не дивується роботі програми, як той хто її написав

Студенти групи КС16-1 на OpenData Picnic

Студенти групи КС16-1 на OpenData Picnic
Опубліковано: 09:04 22.09.2017

Активна участь молоді у процесах прийняття рішень та вирішенні проблем в громадах, де вони проживають, має важливе значення у процесі розбудови відкритого, демократичного суспільства. Існує декілька чинників, які перешкоджають участі молоді у громадському житті і, в свою чергу, створюють загрозу для становлення громадянського суспільства в Україні. Подолання цих загроз можливе шляхом формування громадянської свідомості через громадянську освіту молодих людей, формування у них навичок активної участі у житті громади, формування свідомості серед представників органів місцевого самоврядування щодо залучення молоді до процесу прийняття рішень на рівні громади.

З цього приводу значної уваги заслуговує досвід Запорізького Центра  громадського контролю «ДІЙ»! Діяльність Центра   полягає у розбудові в Україні мережі моніторингових центрів, яка опікується питаннями громадського контролю за діяльністю органів місцевої влади прозорістю та підзвітністю комунальних підприємств, установ та організацій.

16 вересня 2017 року студенти групи КС16-1 взяли участь в OpenData Picnic, який відбувся на Костровій площі. «ДІЙ!» зібрав активних жителів Запоріжжя, щоб залучити їх до процесу впровадження прозорості роботи місцевої влади.

Спікер вуличного лекторію  Ренат Насрідінов – програмувальник, аналітик, фахівець з обробки структурування даних, мови програмування Python розповів про відкритті дані, як вони можуть змінити наше життя та дати старт новим технологічним бізнесам. Ренат пояснив учасникам, що відкриті дані– це концепція, яка відображає ідею про те, що певні дані повинні бути вільно доступні для використання без обмежень авторського права, патентів та інших механізмів контролю.

Учасники підтримали подібне неформальне проведення інформаційних зустрічей та наголосили на тому, що варто якомога більше залучати молодь та програмістів до цього процесу. Від лекторію своїми враженнями поділилися й наші студенти:

Акопян Дмитро: «Нестандартний несподіваний формат проведення зустрічі, що дуже сподобалось. Приємна компанія, цікавий спікер, чудова погода, смачна кава. Інформація для нас була дуже пізнавальна».

Миронов Єгор: «На жаль Запоріжжя далеко не в авангарді міст, які впроваджують відкриті дані на офіційних порталах.  Але після зустрічі залишилися не тільки гарні враження – з’явилася готовність залучати наших студентів та викладачів до участі в проектах міста Запоріжжя».

Припутнєв Михайло: «У молоді немає ініціативи, немає бажання створювати щось самостійно.   Це і є нашою найбільшою проблемою.  В нашій країні ніхто нікого не змушує щось робити! Не хочеш – не потрібно!  Як жити – кожен вибирає для себе самостійно.  От тільки не помилитися і не шкодувати потім!»

Від себе хочу сказати, що ми постійно чекаємо на диво, сподіваємось, що хтось нарешті збереться і зробить те,  що повинні були зробити давно. А диво – не трапляється.  Тож, мабуть, варто задуматись, що наше життя, наше майбутнє залежить від на самих. І тільки ми повинні брати ініціативу в свої руки і змінювати світ… Хтось може сказати, що «змінювати світ» - загальна фраза, яка звучить  занадто голосно…   Ні, це можливо,  потрібно лише захотіти, і почати робити хоча б наймізерніші кроки вперед.

класний керівник групи КС 16-1 Боровик Ю.А.