Цитата

Той, хто зневажливо ставиться до рідної мови, не може й сам викликати поваги до себе.

Олесь Гончар

ТРЕНІНГ: ВНУТРІШНІ ТА ЗОВНІШНІ ОПОРИ І РЕСУРСИ

Опубліковано: 08:47 11.04.2023

У п’ятницю, 31 березня, на платформі Zoom відбувся тренінг на тему «Внітрішні та зовнішні опори і ресурси» під керівництвом практичного психолога Клименко Г.В. за участю студентів коледжу.

Метою тренінгу було сформувати у студентів розуміння понять внутрішніх і зовнішніх опор та ресурсів, їхньої значущості у житті людини, механізмів пошуку та самоаналізу.

На початку тренінгу всі учасники вчилися розрізняти свої почуття й емоції, у цьому їм допомогло Колесо емоційного стану.

 

 

Обговорюючи тему, учасники тренінгу зробити декілька висновків…

ОПОРА – те, що дає відчуття стійкості, надійності. Опора – від слова «спиратися». Опора потрібна для того, щоб при втраті балансу було за що схопитися, щоб встояти на ногах.

Психологічні опори можуть бути зовнішніми і внутрішніми.

Зовнішні опори — це оточення (батьки, рідні, близькі, друзі, колеги, сусіди), навчання, робота, матеріальний стан, будинок, місто де ми живемо, навколишня ситуація, у якій ми перебуваємо. 

ТЕХНІКА НА ПОШУК ЗОВНІШНІХ ОПОР

Які люди, місця, заняття викликають приємні, теплі почуття? Які вам подобаються та надають сил?

Цю таблицю можна і треба доповнювати, модифікувати та додавати свої стовпчики. Це ваша підказка\шпаргалка, до якої ви можете повертатись тоді, коли потребуєте підтримки.

Але зовнішні опори не завжди стабільні, тому є більш надійні — внутрішні.

Війна стала своєрідним ТЕСТДРАЙВом для внутрішніх опор.

ВНУТРІШНЯ ОПОРА – це САМОоцінка, САМОдостатність, САМОсприйняття, віра в себе, усвідомлення своїх цінностей, розуміння своїх емоцій та потреб, баланс життєвих сфер.

І зовнішні, і внутрішні опори важливі. Не можна вилучити половину опор з життя і сказати, що так і потрібно. Чим більше їх у людини, тим стійкішою є ця людина, і тим менше ризик втратити рівновагу.

Але треба розуміти, що наше «Я» з нами назавжди, а зовнішнє – може бути мінливим, тимчасовим, змінюватись без нашого бажання. Втарта зовнішніх опор може стати справжньою трагедією для людини, якщо внутрішня система опорності недостатня.

Відповіді на ці питання будуть основою для вибудовування внутрішніх опор та знайомства із собою. Буває так, що відповіді приходять не одразу, але обмірковування та самоаналіз — це вже початок.

ТЕХНІКА АНАЛІЗУ ОПОР «Втомлене дерево»

Роботи студентів:

Наприкінці тренінгу студентам необхідно було розгадати …

Пам’ятайте!

Формування внутрішніх та зовнішніх опор закладається ще в дитинстві, але розвивати їх можна у будь-якому якому віці!

Клименко Г.В., практикуючий психолог