Цитата

Всі до одного хочуть неодмінно потрапити в рай! Але ж з людей ніхто і вмирати не хоче.

Ельвін

ВІЧНЕ СВІТЛО КОШТОВНОГО МИСТЕЦЬКОГО НАБУТКУ ЛЕСІ УКРАЇНКИ

Запорізький фаховий коледж комп’ютерних технологій НУ "ЗП"
Опубліковано: 12:16 16.02.2021

25 лютого виповнюється 150 років від Дня народження Лесі Українки. 29 січня 2021 року набув чинності УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №32/2021 «Про відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки».

      Про уславлену українську поетесу відомо досить багато. Тому, в даній статті наведемо цікаві маловідомі факти з її життя.

  1. Коли Лесі було 10 років після операції з видалення вражених туберкульозом кісток, обидві руки письменниці та одну ногу зафіксували у гіпс. Вільною у неї залишалася лише одна нога, пальцями ступні якої дівчина навчилася грати на фортепіано. Зараз цей рояль знаходиться у музеї села Колодяжне у Ковельському районі Волинської області.
  2. Псевдонім «Українка» з’явився у 1884 році, коли дівчині було лише тринадцять років. Свій псевдонім Лариса Косач запозичила у свого дядька – Михайла Драгоманова. Він підписував свої публікації як «Українець». Поетеса дуже любила свого дядька та захоплювалась ним, і вирішила в чомусь бути схожою на нього. А Лесею її лагідно називали батьки.
  3. Леся Українка збагатила нашу мову такими слова як «напровесні» та «промінь». Перше слово можна зрозуміти як літературний неологізм, а друге – це вже навіть науковий термін. Зараз нам ці слова здаються цілком звичними. А мати Лесі, Олена Пчілка, дала життя словам «мистецтво», «переможець», «палкий» та інші.
  4. Офіційний чоловік Лесі Українки Климент Квітка був молодшим неї на 9 років, не мав статків, хворів туберкульозом. Батьки поетеси були проти такого союзу, але Леся зреклася їхньої фінансової допомоги та вийшла заміж за Климента. Чоловік поступово почав продавати усе, що нажив за життя: від меблів до книжок, щоб оплатити лікування дружини. Після смерті Лесі Климент прожив ще 40 років.
  5. Климент Квітка зберіг аудіозаписи з голосом поетеси, які дійшли до наших днів.
  6. Очі Лесі змінили свій колір у останні роки її життя. Із темно–сірих вони стали насичено–блакитними. Про цей маловідомий факт згадувала у листах мати поетеси Олена Пчілка, яка була з дочкою до останніх її хвилин.
  7. Існує астероїд, названий на честь великої поетеси. Його повна назва – 2616 Леся (2616 Lesya). Це астероїд головного поясу, який відкритий 28 серпня 1970 року.

У бібліотеці коледжу зібрано велику кількість творів Лесі Українки, а також є раритетні видання 1953, 1956 рр.

На сайті Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого представлені електронні версії творів Лесі України, а також книги та статті про її життя. З даними матеріалами можна ознайомитися за посиланням: https://elib.nlu.org.ua/catalogue.html?catalogue=203.

Новоград-Волинський літературно-меморіальний музей Лесі Українки організував міжнародний онлайн-флешмоб #GlobalLesyaUkrainka2021 до 150-річного ювілею видатної поетеси.

Мета флешмобу – вшанувати Лесю Українку, показати її перебування у різних пам’ятних місцях світу. Для цього необхідно:

  • зробити фото, відео, селфі (читання твору поетеси) на фоні пам’ятника, меморіальної дошки, муралу, барельєфу Лесі Українки, на вулиці, площі, біля установи, названих на її честь, що знаходяться у вашій місцевості;
  • опублікувати його у соціальній мережі Facebook на своїй сторінці із хештегом #GlobalLesyaUkrainka2021, вказавши місто і країну, де воно було зроблено.

Флешмоб триватиме весь 2021 рік. Пропонуємо студентам, викладачам та співробітникам коледжу приєднатися до нього!

Юматова С. І., завідувач бібліотеки