Цитата

Всі до одного хочуть неодмінно потрапити в рай! Але ж з людей ніхто і вмирати не хоче.

Ельвін

ДО ДНЯ ТЕСТУВАЛЬНИКА : ЗУСТРІЧ СТУДЕНТІВ З ФАХІВЦЕМ ІТ-КОМПАНІЇ

Опубліковано: 05:48 14.09.2015

День тестувальника

 Випускаюча циклова комісія професійної та практичної підготовки за спеціальностями 

«Обслуговування комп’ютеризованих інтегрованих і робототехнічних систем»,

«Обслуговування комп'ютерних систем і мереж» , «Прикладна математика»

День тестувальника

 

З нагоди Дня тестувальника 9 вересня 2015 року зі студентами груп КС-12-1,    ПМ-12-1, ПМ-13-1, КС-14-1, ПМ-14-1 про особливості професійного зростання, виборі першого місця роботи і можливостях, які дає сьогодні комп'ютерна освіта, говорила  фахівець ІТ-компанії AprioritАліса Гайдук, яка має п’ятирічний стаж тестувальника. До заходу приєдналися викладачі спеціальних дисциплін Слободяник О.О., Клименко Г.В., Шевченко О.П., Боровик Ю.А., Хабренко Д.О.

День тестувальника

 

Треба сказати, що ця дата була обрана зовсім невипадково. У 1945 році саме в цей день відбулася знаменна подія в світі комп'ютерної техніки. Вона полягала в тому, що вчені Гарвардського університету офіційно зареєстрували перший в історії баг. А сталося це під час тестування однієї з обчислювальних машин. Тоді ними був виявлений справжній метелик, що випадково потрапив між контактами електромеханічного реле. Виявилося, що він і став причиною виходу машини з ладу. Вчені навіть зробили про цю подію запис у свій техщоденник. Виконану роботу вони записали як «debugging», що можна дослівно перекласти з англійської як «звільнення від комахи». З тих пір так стали називати процес виявлення і позбавлення від збоїв в роботі комп'ютера. Повідомила голова циклової комісії Слободяник О.О.

День тестувальника

Аліса зазначила, що ще недавно в Україні роботу тестувальника сприймали як підзаробіток на час навчання. Однак пройшов якийсь час, і всі переконалися у важливості якості. Після цього дана професія почала набирати популярність. В даний час вона є досить престижною і затребуваною.

День тестувальника

Основним завданням тестувальника можна назвати виявлення ймовірних проблем і неполадок у функціонуванні програми. Він займається моделюванням різних ситуацій, виникнення яких можливе під час використання програми. Це дозволяє розробникам виправити виявлені помилки і усунути всі недоліки.

День тестувальника

Аліса пояснила студентам як необхідно готуватися і проходити співбесіду на роботу тестувальника, чим дивувати і що показувати. Основна вимога, без якої навряд чи вдасться влаштуватися у сферу інформаційно-комп’ютерних технологій, це знання англійської і хоча б мінімальний досвід. Саме тому важливо студентам з перших курсів підвищувати рівень володіння іноземною і намагатися виконувати якісь завдання чи замовлення, що дозволить отримати додатковий заробіток і навики.

День тестувальника

Справжній тестувальник повинен володіти великим набором знань і навичок. Без цього просто неможливо здійснювати оптимальний контроль якості програмного забезпечення. Такий фахівець виконує кілька функцій одночасно. З одного боку, він мислить як розробник програмного продукту, аналізуючи поведінку системи і отримані результати. З іншого боку, тестувальник мислить і як користувач цього ж продукту. Робота ця непроста і серйозна. Вимагає від людини уваги, посидючості, терпіння, добре розвиненого вміння мислити логічно, відмінній пам'яті, вміння швидко навчатися та пристосовуватися до існуючих завдань. Дуже важливо також вміти працювати у команді. Крім того, тестувальник повинен володіти певним аналітичним складом мислення.

День тестувальника

Однією з головних особливостей даної професії можна назвати те, що вона дає можливість віддаленої роботи. При цьому відстань може не мати жодного значення. Тестувальник може перебувати навіть в іншій країні. Тому така робота часто є проміжним етапом, який дозволяє накопичити достатньо знань і досвіду у віддаленій розробці ПЗ.

День тестувальника

Аліса також констатувала, що більшість додаткових знань можна отримати на курсах чи займаючись самостійно з підручниками та інформацією в інтернеті.

День тестувальника

Для студентів було дуже важливо розглянути ситуації, коли, з різних причин, не вистачає мотивації. Наприклад, як можна вирішити виникаючі у зв'язку з пошуком роботи завдання? Тут можуть пригодитися участь у професійних спільнотах, яких в Запоріжжі вже більше десятка, реєстрація і відстеження подій в професійних соціальних мережах (таких як LinkedIn) та спеціалізованих форумах (наприклад, stackoverflow.com), знайомство з фахівцями та отримання від них кваліфікованого зворотного зв'язку.

День тестувальника

Всі ці кроки допоможуть визначитися і з тим, де хотілося б працювати, і з тим, чим хотілося б займатися, і з вибором компанії. Адже все це, зрештою, визначає перспективи розвитку і успішність кар'єрного зростання. Стрімкий розвиток ІТ-галузі сьогодні дає можливість кожному, хто прийшов в ІТ-індустрію, знайти себе. Головне: не боятися змін, постійно вчитися і весь час йти вперед.

День тестувальника

Викладачі та студенти коледжу дуже вдячні Гайдук Алісі за відвертість, щирість та невимушеність. Зустріч була цікава та інформативна.

Висловлюємо надію, що це лише успішний початок нашої співпраці, і в майбутньому Ви ще не раз допоможете нам у справі підготовки кваліфікованих кадрів. Бажаємо компанії Aprioritусіляких благ, оптимізму, процвітання, здоров’я, миру і як найбільше талановитих студентів, які в майбутньому стануть вашими співробітниками.

Студенти та викладачі, що не змогли відвідати зустріч, можуть ознайомитися з презентацією.

                                        
      Викладач-методист спеціальних дисциплін Боровик Ю.А.
      Фотозйомка: студент групи КС-12-1 Закатянський М.
Життя коледжу