Цитата

Світ ловив мене, та не спіймав

Григорій Сковорода

ОБЛАСНА ПРАВОВА ШКОЛА ДЛЯ МОЛОДІ

Опубліковано: 16:42 19.01.2015

Запорожский колледж радиоэлектроники. Благодійна акція

Випускаюча циклова комісія професійної та практичної підготовки за спеціальностями

«Прикладна математика»,

«Обслуговування комп’ютеризованих інтегрованих і робототехнічних систем»,

«Обслуговування комп'ютерних систем і мереж»

  

    Координаційна рада молодих юристів при Головному управлінні юстиції у Запорізькій області спільно із Молодіжним клубом «Співдружність» м. Бердянська за підтримки  Фонду сприяння демократії Посольства США в України (в рамках проекту «Знай свої права») з 2 по 6 січня 2015 року на базі туристичного комплексу «Хортиця» м.Запоріжжя провели Обласну правову школу для молоді. 

   В заході взяли участь старшокласники загальноосвітніх навчальних закладів, учні закладів професійно-технічної освіти та студенти коледжів міст Бердянськ, Мелітополь, Енергодар, Токмак, Запоріжжя. Запорізький коледж радіоелектроніки представили студенти групи КС12-1 Кравець Ігор та Закатянський Михайло (класний керівник Боровик Ю.А.).   

ИТ форум 2014”. Запорожский колледж Радиоэлектроники ЗНТУ

     Під час урочистого відкриття учасників школи привітали Масютіна М. Е., директор «школи», Мальований М. М., завідувач Міжвузівського дослідного центру «Політика та освіта» Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти; Армаш Н. О.,завідувач кафедри конституційного, міжнародного та адміністративного права інституту ім. В. Сташиса Класичного приватного університету таБогомолова Н. М.,голова Координаційної ради молодих юристів при Головному управлінні юстиції у Запорізькій області.

ИТ форум 2014”. Запорожский колледж Радиоэлектроники ЗНТУ

У рамках програми школи було проведено:

2 січня

   Тренінг на знайомство учасників школи, мета якого - створити ситуацію знайомства, ефективного міжособистісного спілкування між учасниками для формування позитивного настрою на плідну насичену роботу, розвивати  навички колективної генерації ідей, аналізу та плануванню діяльності.

ИТ форум 2014”. Запорожский колледж Радиоэлектроники ЗНТУ

Тренінг «Права дитини», мета якого:

- формування у молоді позитивного образу права як державного інституту;

- виховання почуття важливості прав людини. 

ИТ форум 2014”. Запорожский колледж Радиоэлектроники ЗНТУ

   Показова гра про порушення прав дитини , завданням якої  булопідвищення рівня обізнаності та набуття практичних молоддю навичок для здійснення ними самостійного захисту власних прав.

ИТ форум 2014”. Запорожский колледж Радиоэлектроники ЗНТУ

3 січня

Тренінг «6 кроків до толерантності» , завданням якого були:

• ознайомити учасників з поняттями «толерантність» і «толерантна особистість», критеріями і соціальними виявами толерантності й нетерпимості, показати значення толерантної поведінки у взаємодії з людьми, а також у різних життєвих сферах;

• навчити учасників конкретних прийомів, що допомагають розвинути в собі якості толерантної особистості;

• розвивати уяву, здатність до симпатії, співпереживання і співчуття, довіру, гідність і самопізнання як елементи толерантності в контексті взаємин з іншими. 

ИТ форум 2014”. Запорожский колледж Радиоэлектроники ЗНТУ

     Дебатний чемпіонат за Всесвітнім форматом за темою «Цей уряд вважає, що життя починається з права голосувати», під час якого молодь мала можливість вдосконалити свою майстерність та дебатні навички, поділитися знаннями з іншими, конструктивно та весело програти в дебати, зробити крок до особистого вдосконалення. А крім того, отримати море задоволення від спілкування з друзями та однодумцями.

    Для багатьох з них це було новим, але неймовірно запальним дійством, особливо після майстер-класу переможців Міжнародних дебатних турнірів - представників дебатного клубу Центру дитячої та юнацької творчості м. Бердянська. 

ИТ форум 2014”. Запорожский колледж Радиоэлектроники ЗНТУ

     Зустріч з представниками правоохоронних органів, під час якої співробітники державної пенітенціарної служби розповіли про види покарань, звернули увагу неповнолітніх на вік, з якового наступає кримінальна відповідальність та наголосили на особливостях відбуття покарання неповнолітніми.

     Начальник сектору соціально-виховної та психологічної роботи із засудженими  В.Федорченкоознайомив учасників правової школи з основними принципами роботи в органах ДКВС України та розповів про особливості функціонування кримінально-виконавчих установ області; начальник сектору кримінально-виконавчої інспекції І.Федорецьрозповіла учасникам заходу про організацію виконання покарань, альтернативних позбавленню волі; старший інспектор з професійної підготовки відділу по роботі з персоналомА. Кучерознайомив із порядком відбору і прийому кандидатів на навчання до вищих навчальних закладів, які здійснюють підготовку фахівців для Державної кримінально-виконавчої служби України.

ИТ форум 2014”. Запорожский колледж Радиоэлектроники ЗНТУ

 

   Також під час зустрічі учням запропонували переглянути документальний фільм «Діти за гратами», головними героями якого є діти, які скоїли злочин та відбувають покарання у виховних колоніях.

    4 січня  

   Зустріч за участю директора Запорізького обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олени Дємєнєвої.

   В рамках зазначеного заходу учасникам були роз’яснені основні положення чинного законодавства України щодо порядку та процедури надання безоплатної вторинної допомоги, надано відповіді на всі питання, пов’язаних із державним захистом прав неповнолітніх в контексті надання безоплатної вторинної правової допомоги.

ИТ форум 2014”. Запорожский колледж Радиоэлектроники ЗНТУ

   Екскурсія до Національного заповідника «Хортиця» дала змогу побачити на власні очі відтворений образ столиці Вольностей Війська Запорозького Низового. Студенти відвідали житло та господарські будівлі степових лицарів, дізнались про побут та звичаї як запорожців, так і населення українських земель XVII-XVIIІ ст., відчули дух козацької доби.

ИТ форум 2014”. Запорожский колледж Радиоэлектроники ЗНТУ

ИТ форум 2014”. Запорожский колледж Радиоэлектроники ЗНТУ

   «Круглий стіл» з представниками молодіжних громадських організацій, в ході якого відбулось обговорення актуальних питань молодіжної політики та діяльності молодіжних організацій, визначення пріоритету молодіжного руху та питання інтелектуального розвитку молодих людей.

    Про необхідність дотримання вимог законодавства при працевлаштуванні учасники школи дізналися при спілкуванні із виконавчим директором Запорізької громадської організації «Центр розвитку кар’єри «Професіонали»Бойко І., про правові засади волонтерської діяльності - від завідуючої сектором з питань працевлаштування молоді Овчарової В.

ИТ форум 2014”. Запорожский колледж Радиоэлектроники ЗНТУ

   Тренінг з протидії торгівлі людьми «Знайди свій безпечний шлях», організований фасилітаторами ГО «Центр розвитку кар'єри «Професіонали»: Кирил Дядя, Інна Бойко, Катерина Собіній та Микола Фазан . Захід був спрямований на формування кола знань, світогляду щодо проблеми торгівлі людьми та за форматом був побудований у вигляді подорожі за таким маршрутом:

- станція «Поруч з тобою»;

- станція «Як не стати живим товаром»;

- станція «Торгівля людьми: запитання-відповіді»;

- станція «Твоє життя - твій вибір».

   Учасники об'єдналися у групи та здійснювали подорож за цим маршрутом, визначивши проблему торгівлі людьми та виконавши ряд інтерактивних вправ:

- на прикладах оголошень щодо роботи за кордоном навчилися визначати ступінь ризику та сумнівності цих пропозицій;

- визначали план дій та прийняття рішень у випадку, коли хтось із близьких опинився у ситуації торгівлі людьми;

- аналізували можливі ризики, пов'язані з роботою за кордоном;

- колективно моделювали ситуацію поїздки молодої людини на роботу за кордон: її життєвих обставин, причин, що спонукали її до прийняття такого рішення, умов, у яких ця людина могла опинитися, прибувши на робоче місце, плану її дій у випадку, якщо вона стала жертвою торгівлі людьми;

- визначили перелік організацій, служб, куди можна звертатися, вивчили номери «гарячих ліній».

   В цілому, тренінг пройшов дружньо, жваво, цікаво та змістовно. 

ИТ форум 2014”. Запорожский колледж Радиоэлектроники ЗНТУ

ИТ форум 2014”. Запорожский колледж Радиоэлектроники ЗНТУ

ИТ форум 2014”. Запорожский колледж Радиоэлектроники ЗНТУ

  Стратегічна гра  «Полігон» 

   Гра, що вимагає планування й вироблення певної стратегії для досягнення якоїсь конкретної мети. Гравець керує цілим підрозділом, підприємством або навіть всесвітом.

ИТ форум 2014”. Запорожский колледж Радиоэлектроники ЗНТУ

   Конкурс на кращу театральну постановку казки з правової тематики задуманий для того, щоб за допомогою театрального мистецтва, можна було пояснити підростаючому поколінню, що таке право, як виховати людину, як людині вирости і стати громадянином.

ИТ форум 2014”. Запорожский колледж Радиоэлектроники ЗНТУ

   5 січня

   Зустрічі з представниками управління Державної пенітенціарної служби у Запорізькій області та Головного управління МВС України в Запорізькій області, відвідування музеїв.

   Студенти цікавилися про порядок оформлення на службу, матеріальне забезпечення працівників, специфіку роботи у виправних колоніях тощо.

   Справив хороше враження музей ДПС. Звертає на себе увагу виключно акуратне, добре продумане виконання окремих експонатів, вітрин, вітражів, діорам. Приємно вразило оформлення залу і зміст експозиції. 

ИТ форум 2014”. Запорожский колледж Радиоэлектроники ЗНТУ

   У музеї історії запорізької міліції студенти побачили тисячі експонатів, які наочно ілюструють життя і діяльність міліції області від бурхливих 20-х років минулого століття і до сьогоднішніх днів. Всього в музеї налічується 2 750 експонатів, у т. ч. 29 турнікетів, на яких відображена історія підрозділів, фотографії співробітників і ветеранів міліції, а також інші історичні матеріали. Також студенти познайомилися з форменим одягом міліції минулого і сучасного. 

ИТ форум 2014”. Запорожский колледж Радиоэлектроники ЗНТУ

   Зустріч з керівництвом Головного управління юстиції у Запорізькій області, Департаменту освіти та науки, Управління молоді та спорту, Управління у справах преси та інформації Запорізької облдержадміністрації

   Зі специфікою діяльності органів виконавчої влади області молодь ознайомили заступник директора Департаменту освіти і науки ОДА Віктор Захарчук, заступник директора Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Марина Анісімова, начальник управління у справах преси та інформації Олександр Цегельник, начальник управління молоді, фізичної культури та спорту  Наталія Власова, а також представник Головного управління юстиції в Запорізькій області Ганна Фоміч.

   Керівники структурних підрозділів підкреслили важливу роль правової освіти, вивчення та дотримання законів, їх формування та успішної реалізації. 

ИТ форум 2014”. Запорожский колледж Радиоэлектроники ЗНТУ

   https://www.youtube.com/watch?v=usCbT4xqpLs

   Тренінг з профілактики насилля «Не виявляй безсилля, ти сильніше насильства»,

завданням якого стали: усвідомити факти насильства щодо себе та інших, нейтралізувати думку «таке тільки в мене трапилось», навчити учасників говорити про насильство.

   Тренінги «Права дитини», «6 кроків до толерантності», тренінг з профілактики насилля, проводили досвідчені тренери та педагогиМасютіна М.Є.та Дмитренко Л.О.

ИТ форум 2014”. Запорожский колледж Радиоэлектроники ЗНТУ

   Обласна правова школа для молоді була проведена на виконання Національної програми правової освіти населення та Програми правової освіти населення Запорізької області на 2012–2016 роки. На основі здобутих знань учасники отримали сертифікати та методичні матеріали .

ИТ форум 2014”. Запорожский колледж Радиоэлектроники ЗНТУ

   Студенти ЗКР ЗНТУ з користю провели різдвяні канікули  в самому серці Запорізького краю.Отримані правові знання, незабутні враження, нові друзі та зустрічі із успішними людьми стануть фундаментом для Запорізької молоді у розбудові громадянського суспільства та правової держави, бо саме така обізнана молодь зможе робити свідомий суспільний вибір.

Життя коледжу