Цитата

Світ ловив мене, та не спіймав

Григорій Сковорода

Увага! ДПА та ЗНО 2018!

Увага! ДПА 2018!
Опубліковано: 14:13 06.11.2017

Інформація щодо проходження у 2018 році державної підсумкової атестації  студентами ІІ курсу, які здобувають повну загальну середню освіту

 

Атестація у формі зовнішнього незалежного оцінювання

У 2018 році атестація у формі зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання студентів з української мови і літератури є обов’язковою (наказ МОН від 31.07.17 № 1103), крім випадків, зазначених у підпунктах 1-4 пункту 1 розділу ІІІ Положення, затвердженого наказом МОН від 22.08.2017 року № 1224.

Студенти, які зазначені у підпунктах 1-4 пункту 1 розділу ІІІ Положення проходять атестацію у закладі освіти.

Реєстрація для участі в ЗНО буде проходити з 06 лютого до 19 березня 2018 року. 

Внесення змін у базу реєстраційних даних до 02 квітня 2018 року.

Пробне ЗНО 24 березня 2018 року – українська мова і література. (Зареєструватись на пробне ЗНО можна з 09 до 31 січня 2018 року на сайті www.dneprtest.dp.ua в розділі «Пробне ЗНО-2018»)

31 березня 2018 року – інші предмети.

Основна сесія ЗНО з 22 травня до 13 червня 2018 року. 

ЗНО з української мови і літератури – 24 травня 2018 року.

Отримання на своїх інформаційних сторінках запрошення – перепустки, де буде зазначено час і місце проведення тестувань до 30 квітня 2018 р.

Оприлюднення результатів з української мови і літератури – 15 червня 2018 року.

Додаткова сесія (за окремим графіком для визначених категорій осіб) з 02 до 11 липня 2018 року.

 Підготуйте необхідні для здійснення реєстрації документи, зокрема:

  • копію паспорта (сторінки з фотокарткою, прізвищем, ім’ям та по батькові). Уразі відсутності паспорта окремі категорії осіб можуть подати інший документ
  • дві однакові фотокартки для документів розміром 3х4 см із зображенням, що відповідає досягнутому віку;
  • копію свідоцтва про народження (для осіб, яким станом на 01 вересня 2016 року не виповнилося 16 років).

Підтвердженням факту реєстрації для участі в зовнішньому оцінюванні є Сертифікат, який Вам буде надіслано в індивідуальному конверті разом із реєстраційним повідомленням учасника зовнішнього незалежного оцінювання та інформаційним бюлетенем «Зовнішнє незалежне оцінювання 2018 рік» за адресою, зазначеною в реєстраційній картці.

 

Українська мова і література

У 2018 році зовнішнє незалежне оцінювання з української мови і літератури відбудеться 24 травня.

Зміст сертифікаційної роботи з української мови і літератури визначено Програмою зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літератури, затвердженою Міністерством освіти і науки України. Програму розроблено на основі чинних навчальних програм з української мови і літератури для загальноосвітніх навчальних закладів.

Сертифікаційна робота з української мови і літератури налічує 58 завдань різних форм і складається з трьох частин: «Українська мова», «Українська література» і «Власне висловлення» (одне завдання відкритої форми з розгорнутою відповіддю).

Результати виконання завдань № 1-38 частини «українська мова» та № 58 частини «Власне висловлювання» зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літератури (українська мова) зараховуються як результати державної підсумкової атестації з предмета «українська мова» за освітній рівень повної загальної середньої освіти для студентів вищих навчальних закладів, які в 2018 році здобудуть повну загальну середню освіту (наказ МОН від 31.07.17 № 1103 п. 2 підп. 6).

Визначення тестового бала здійснюється на основі схем нарахування балів за виконання завдань сертифікаційної роботи (подано в Характеристиці сертифікаційної роботи) та Критеріїв оцінювання завдань відкритої форми з розгорнутою відповіддю.

З решти предметів атестація у 2018 році проводиться у закладі освіти у письмовій формі.

Під час визначення результатів ДПА у шкалі 1-12 балів

ПОРІГ «склав/не склав» НЕ ВСТАНОВЛЮЮТЬ!!!

Результати зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літератури будуть розміщені на інформаційнихсторінкахучасниківдо15 червня 2018 року.

 

ПРОБНЕ ЗНО

У 2018 році пробне зовнішнє незалежне оцінювання з української мови і літератури відбудеться 24 березня. Удень проведення пробного тестування кожен зареєстрований учасник може скласти тест з одного навчального предмета.

Реєстрація для участі в пробному зовнішньому незалежному оцінюванні триватиме з 9 до 31 січня 2018 року на сайті відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти.

Право проведення пробного ЗНО в Дніпропетровській та Запорізькій областях надано виключно Дніпропетровському регіональному центру оцінювання якості освіти.

Пробне зовнішнє незалежне оцінювання проходить з метою ознайомлення всіх охочих із процедурою проведення зовнішнього незалежного оцінювання, структурою та змістом тестового зошита, порядком доступу до пункту тестування та робочого місця. Пробне тестування є важливою складовою підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання.

Особи, які зареєструються для участі в пробному тестуванні, матимуть можливість:

  • ознайомитись із стандартизованими тестами, що відповідають вимогам Програм, характеристикам і структурі сертифікаційних робіт зовнішнього незалежного оцінювання 2018 року;
  • виконати пробний тест і попрактикуватися в заповненні бланків відповідей;
  • дізнатися правильні відповіді до завдань пробного тестування, що будуть розміщені на сайті Українського центру оцінювання якості освіти у визначений час;
  • отримати результат пробного тестування за допомогою спеціального сервісу (за бажанням);
  • психологічно налаштуватися на проходження зовнішнього незалежного оцінювання;
  • навчитись ефективно розподіляти час;
  • оцінити свій рівень навчальних досягнень.

У день проходження пробного ЗНО допуск особи до пункту пробного тестування здійснюватиметься за наявності таких документів:

  • паспорта (свідоцтва про народження) або іншого документа, що посвідчує особу;
  • запрошення для участі в пробному ЗНО.

Пробне зовнішнє незалежне оцінювання є платною послугою для учасників та неприбутковою для організаторів і проводиться за кошти фізичних і юридичних осіб. Вартість одного тестування для одного учасника визначає кожний регіональний центр оцінювання якості освіти окремо. Цю інформацію буде розміщено на сайтах регіональних центрів до 11 грудня.

 

Проходження атестації в навчальному закладі та звільнення від атестації

1. Атестацію у навчальному закладі з навчальних предметів, з яких у певному році передбачено проведення атестації у формі зовнішнього незалежного оцінювання, проходять студенти:

1) які не брали участь в основній та додатковій сесіях зовнішнього незалежного оцінювання з певного (их) навчального (их) предмету (ів) через наявність захворювання або патологічного стану, зазначеного в Переліку   захворювань та патологічних станів, що можуть бути перешкодою для проходження зовнішнього незалежного оцінювання, затвердженому наказом Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я Українивід 29 серпня 2016 року № 1027/900, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 27 грудня 2016 року за № 1707/29837 (за умови подання до навчального закладу одного з документів або копії таких документів, зазначених у підпункті 1 пункту 2 наказу Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України від 29 серпня 2016 року № 1027/900 «Деякі питання участі в зовнішньому незалежному оцінюванні та вступних іспитах осіб, які мають певні захворювання та/або патологічні стани, інвалідність», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27 грудня2016 року за № 1707/29837);

2) яким за рішенням регламентної комісії при регіональному центрі оцінювання якості освіти відмовлено в реєстрації в зовнішньому незалежному оцінюванні через неможливість створення особливих (спеціальних) умов (за умови подання до навчального закладу копії медичного висновку за формою первинної облікової документації № 086-3/о «Медичний висновок про створення особливих (спеціальних) умов для проходження зовнішнього незалежного оцінювання», затвердженою наказом Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України від 29 серпня 2016 року № 1027/900 «Деякі питання участі в зовнішньому незалежному оцінюванні та вступних іспитах осіб, які мають певні захворювання та/або патологічні стани, інвалідність», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 27 грудня 2016 року за № 1707/29837, що завірений підписом секретаря регламентної комісії при регіональному центрі оцінювання якості освіти і печаткою регіонального центру оцінювання якості освіти, та відповідного витягу з протоколу засідання регламентної комісії при регіональному центрі оцінювання якості освіти);

3) які брали участь у спортивних змаганнях, конкурсах, виставках, що мають статус міжнародних відповідно до законодавства України і відбувалися під час проведення додаткової сесії зовнішнього незалежного оцінювання з відповідного навчального предмета (за умови неучасті через поважні причини в основній сесії з цього навчального предмета), за рішенням педагогічної ради навчального закладу та на підставі відповідного наказу керівника навчального закладу;

4) які не з’явилися для проходження зовнішнього незалежного оцінювання з відповідного навчального предмета під час основної та додаткової сесій через поважні причини (смерть членів сім’ї чи близьких родичів, надзвичайні ситуації природного та техногенного походження, інші обставини, які об'єктивно у неможливістю з'явлення на атестацію і підтверджуються відповідними документами), за рішенням педагогічної ради навчального закладу та на підставі відповідного наказу керівника навчального закладу.

2. Від проходження атестації звільняються студенти, які:

1) перебувають у соціальних відпустках відповідно до статей 17, 18-1 Закону України «Про відпустки». Таким студентам необхідно додатково подати за місцем навчання такі документи:

  • довідку, видану жіночою консультацією для жінок, які перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами;
  • заяву студентів, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною;

2) проживають у зонах стихійного лиха, інших надзвичайних ситуацій, що ускладнюють проведення атестації, за рішеннями Міністерства освіти і науки України.

Підставою для звільнення від проходження атестації є рішення педагогічної ради навчального закладу, на основі якого видається наказ керівника навчального закладу.

3. Студентам, звільненим від атестації відповідно до пункту 2 цього розділу, у додаток до атестата про повну загальну середню освіту за атестацію робиться запис: «звільнений(а)».

 

Підстава: Наказ Міністерства освіти і науки України N 1224 від 22.08.2017, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 15 вересня 2017 р. за N 1138/31006 «Про затвердження Положення про державну підсумкову атестацію студентів, які здобувають освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста з одночасним завершенням здобуття повної загальної середньої освіти»; лист ІМЗО №21.1/10 – 2325 від 20.10.2017 «Деякі питання проведення у 2018 році ДПА студентів, які здобувають освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста з одночасним завершенням здобуття повної загальної середньої освіти»; наказ Міністерства освіти і науки України № 1103 від 31.07.2017, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 16 серпня 2017 р. за № 1014/30882 «Деякі питання проведення в 2018 році зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти»; наказ Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров'я України N 1027/900 від 29.08.2016, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 27 грудня 2016 р. за N 1707/29837 «Деякі питання участі в зовнішньому незалежному оцінюванні та вступних іспитах осіб, які мають певні захворювання та/або патологічні стани, інвалідність»; наказ Міністерства освіти і науки України № 1287 від 19.09.2017 «Про затвердження Календарного плану підготовки та проведення в 2018 році зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти» наказ Міністерства освіти і науки України N 25 від10.01.2017, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 27 січня 2017 р. за N 118/29986 «Деякі питання нормативного забезпечення зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти»;

Постанова Кабінету Міністрів України № 533 від 8 липня 2015 р. «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України»; Постанова Кабінету Міністрів України № 1095 від 25 серпня 2004 р. «Деякі питання запровадження зовнішнього незалежного оцінювання та моніторингу якості освіти»; наказ Міністерства освіти і науки України № 1283 від 19.09.2017 «Про підготовку до проведення в 2018 році зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти».

заступник директора з НВР О.В. Великодна