Цитата

Навчання ніколи не вичерпує розум.

Леонардо да Вінчі

Навчаємось, працюючи

Навчаємось, працюючи
Опубліковано: 06:11 24.09.2019

Навчання чи робота? Поєднати не можна відмовитись…

Питання, що задають собі багато хто з нас,  як класний керівник групи  КС16-1 обговорила зі студентами на початку навчального року.  У нас вийшла суперечлива і доволі жвава розмова.

Робота і навчання, здавалося б, — речі несумісні. Адже за всіма загальноприйнятими правилами спочатку потрібно отримати диплом, а тоді вже влаштовуватися на роботу. Проте все більше нинішніх студентів уже навіть з першого курсу спростовують це правило. Хтось шукає тимчасовий заробіток, а хтось будь-яку працю лише на студентський період, інший — стабільну високооплачувану роботу за спеціальністю, яку тільки здобуває. І що найголовніше: таки знаходять те, що шукають…

На прикладі групи  КС16-1.

Студенти Черниш Кирило та Фадін Єгор вже не перший рік працюють монтажниками в ТОВ «ТВОЙ NЕТ». Вид діяльності – кабельний телекомунікаційний зв'язок. Хлопці працюють із задоволенням, захопленням. Робота та колектив подобається. З керівництвом знайшли спільну мову.

Другий приклад. Дудка Олександр та Оленець Сергій виконують підрядні роботи з побудови мультисервісних структурованих кабельних систем на об’єктах ТОВ  «РАДИОТЕЛЕКОМСВЯЗЬСЕРВИС».

Сьогодні розрив між знаннями і навичками випускників та вимогами ринку праці щодо професіоналів надзвичайно великий. В даному випадку хлопцям пощастило. Керівництво «РАДИОТЕЛЕКОМСВЯЗЬСЕРВИС» створило платформу, де досвідчені професіонали надають практичні поради починаючим спеціалістам.

Навчання чи робота? Поєднати не можна відмовитись

Наступний приклад. Шкребтан Владислав починав працювати в сервісному центрі «ІТ сервис», а цього літа вже зареєстрував своє приватне підприємство. Вид діяльності – ремонт комп’ютерної техніки. Протягом навчання в коледжі Владислав постійно шукав своє призначення: займався розробкою сайтів, програмуванням, ремонтом техніки. Зараз це енергійна, впевнена в собі людина, яка займається улюбленою справою.

Навчання чи робота? Поєднати не можна відмовитись

Можна і далі приводити приклади, але на що хочу звернути увагу. Безумовно,  якщо раніше почати працювати, можна більшого досягти у кар’єрі та здобути неабиякий досвід, але це має бути робота за спеціальністю та виключно вже з існуючим за спиною багажем основних знань.

Дуже добре те, що студенти не сидять без діла, шукають себе, пробують різноманітні роботи, професії, й таки знаходять себе.

Поєднання роботи з навчанням, звичайно, має й свої недоліки. Це мінімум часу на особисті справи, недосипання.

Серед плюсів, — це додаткові гроші, часткова фінансова незалежність від батьків та інших родичів, набуття професійного і навіть життєвого досвіду, практичних навичок, які стануть у пригоді під час кар’єрного росту.

Працювати чи ні, студент вирішує сам для себе. Безумовно, будь-яка робота вчить нас відповідальності та допомагає розвиватись.

Працюйте і обов’язково навчайтеся! Будьте певні: немає нічого неможливого, а  хто не робить спроб ‒ не  перемагає. Набирайтеся сміливості, щоб реалізувати свої мрії, ставте цілі та досягайте їх. Коли є мета і дія, перепони зникають самі собою.

Боровик Ю.А., класний керівник гр.КС-16-1