Цитата

Все життя - це експеримент. Чим більше експериментів ти робиш - тим краще

Ральф Велдоу Емерсон

Міжнародний онлайн-форум «Людський капітал - 2030»

Запорізький фаховий коледж комп’ютерних технологій НУ "ЗП"
Опубліковано: 09:30 06.12.2021

Запитуваність професій і кваліфікацій має схильність швидко змінюватися. Пов’язано це з тим, що світ динамічно розвивається, сучасні технології посідають почесне місце в нашому житті, а роботизація вже не видається чимось небаченим із футуристичних фільмів. Професії, які ще вчора були запитувані, можуть виявитися зовсім не актуальними завтра.

Але як зрозуміти, які професії будуть затребувані в майбутньому? Яким вибрати напрямок розвитку навчального закладу, щоб бути актуальним? Загалом спрогнозувати професії можна, проте їхні тренди дуже динамічні. Саме тому потрібно робити ставку на прогнозування кваліфікацій і навичок.

Всі ці питання порушили на  Міжнародному форумі «Людський капітал–2030»    2-3 грудня 2021 року, до якого приєдналися викладачі спеціальних дисциплін Шевченко О.П., Слободяник О.О., Боровик Ю.А.

Організатори: Національне агентство кваліфікацій за підтримки Федерації роботодавців України.

Спікери: керівництво Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, народні депутати, очільники Європейського фонду освіти, представники Представництва ЄС в Україні, бізнесу, профспілок, міжнародні експерти.

Два мега інформаційних, корисних і цікавих днів! П’ять дискусійних панелей! 1700 зареєстрованих учасників.

Форум відбувся у змішаному форматі: учасники панелей та спікери були присутні у студії та віддалено з усього світу. Усі мали змогу поставити свої запитання на сторінці Національного агентства кваліфікацій.

Під час Форуму були обговорені питання розвитку і використання людського капіталу, зокрема:

  • формування Національної системи кваліфікацій в Україні та пріоритетні напрямки її розвитку;

     

  • європейський простір кваліфікацій;

  • професійні кваліфікації в умовах динамічних змін ринку праці;

  • особливості утворення та функціонування кваліфікаційних центрів, як новації в українській системі професійних кваліфікацій;

  • присвоєння, підтвердження та визнання професійних кваліфікацій;

  • оцінювання результатів неформального та інформального навчання.

Дискусійні панелі Форуму викликали надзвичайний інтерес, який спонукав учасників до жвавої і конструктивної співбесіди. Адже в сучасних умовах проблема ефективного формування та розвитку людського капіталу стає рушійною силою розвитку економіки. Саме людина з її здібностями, талантами та вміннями стає каталізатором інноваційних змін і справедливо вимагає належних умов працевлаштування, а роботодавці – спеціалістів високого рівня і сприятливих обставин для ведення бізнесу.

Боровик Ю.А., викладач-методист