Цитата

Не хвилюйтеся, якщо щось не працює. Якби все працювало, вас би звільнили.

Mosher’s Law of Software Engineering

БЛОКНОТ СТУДЕНТСЬКИХ ПРОБЛЕМ, АБО ПРО ЩО ТУРБУЄТЬСЯ СТУДЕНТСЬКА МОЛОДЬ

Запорізький фаховий коледж комп’ютерних технологій НУ "ЗП"
Опубліковано: 13:01 06.02.2022

Нещодавно, вивчаючи проблеми студентів нашого коледжу, я ініціювала невеличке анонімне опитування серед наших здобувачів освіти. Це було зроблено задля того, щоб зрозуміти, що наразі найбільше турбує студентську молодь, і на що варто зробити акценти при плануванні своєї роботи. Адже більшість студентів бояться говорити про свої проблеми і негаразди відкрито. А приходять до психолога тільки тоді, коли вже «припекло». Причин на це багато: хтось соромиться і вважає, що це тільки його проблеми і вони нікого не стосуються; хтось вважає, що впорається сам; хтось просто вважає, що ситуація безвихідна і змінити нічого неможливо; хтось турбується, що оточуючі не правильно його зрозуміють і подумають, що з ним щось не так; хтось вважає, що звернутися до психолога – це прояв слабкості. Насправді, це не вичерпний перелік стереотипів, які впливають не тільки на думку підлітка, але і багато дорослих, здавалося б,  сміливих і впевнений у собі людей, теж такої думки.

Уявіть, що таке для підлітка розуміння того, що він проживає своє життя марно; що він не може знайти себе і своє місце у світі; що він не знає «хто він»; що він втрачає мотивацію не  тільки до навчання, а й до життя загалом; не може налагодити взаємини з батьками, друзями, другою половиною… Усе це дуже негативно впливає на молодь, яка знаходиться на стадії пошуку і становлення самого себе. І призводить до того, що проявляються різні негативні думки, відчуття і вчинки…

В анонімному опитуванні взяли участь 94 студенти. Проаналізувавши отримані дані, можна зробити деякі висновки. Як виявилося, більше за все студентів нашого коледжу турбує саме навчання. Адже занепокоєність, чи будуть вони отримувати стипендію, виявили 47,8% респондентів. Як закінчити семестр з позитивними оцінками турбує 45,6% студентів. Турбуються, що не можуть знайти мотивацію до навчання 35,6%. Крім того, 35,6% студентів шукають роботу, а 30% шукають варіанти як виїхати за кордон для роботи і ПМЖ.

В індивідуальних коментарях деякі студенти висловили власні переживання щодо пошуку сенсу свого життя, розгубленості та відчуття безпорадності в порівнянні з навколишнім світом, проблем з ЛГБТ, призову до армії, тотального занепаду суспільства тощо.

Більш детально можна ознайомитися за посиланням Результати анонімного опитування «Блокнот студентських проблем».

Але насправді з кожної проблеми є вихід. Особливо якщо проблему вирішувати математичним шляхом. Варто запевнити себе, що правильне рішення є завжди, і залишається його тільки знайти! Потім подумки перевести проблему у задачу, визначити якого результату хочеться досягти і, звичайно, шукати способи для вирішення.

Найскладніше - це пересилити самого себе і запевнити, що все обов’язково вдасться.

Якщо людина не може знайти в собі сили і звернутися до психолога, можна спочатку спробувати поговорити з найближчими і найдорожчими людьми: спитати поради, відкрити душу, розповісти про свої переживання. І, можливо, навіть на перших починаннях виявиться, що все не так погано, як здається на перший погляд.

Адже дуже сильна і вольова людина може сказати собі, що вона потребує сторонньої допомоги, а ще сильніша - що вона потребує допомоги психолога.

Навіть найвідоміші психологи говорять про те, що в кожного з них є особистий психолог. Який допомагає їм розібратися зі своїми «тарганами», попрощатися з минулими образами, непорозуміннями і впевнено рухатися вперед, досягаючи своїх цілей.

Я вдячна всім студентам, які взяли участь у цьому опитуванні і змусили звернути увагу та розширити мій кругозір щодо проблем, з якими стикається молодь сьогодення.

Якщо ви знайшли в собі сили і є бажання поглянути на своє життя з іншого боку, спробувати розібратися у своїх проблемах і переживаннях, ви завжди можете звернутися особисто до психолога коледжу в 21 кабінет або анонімно за посиланням «Зона, вільна від упереджень (анонімна скринька психолога)»

Клименко Г.В., практичний психолог