Цитата

Я не терпів поразок. Я просто знайшов 10000 способів, які не працюють.

Томас Едісон

Всеукраїнський день бібліотек

Запорізький фаховий коледж комп’ютерних технологій НУ "ЗП"
Опубліковано: 11:58 30.09.2021

Всеукраїнський день бібліотек відзначається 30 вересня згідно з Указом Президента України № 471/98 від 14 травня 1998 року, з огляду на великий внесок бібліотек України у розвиток вітчизняної освіти, науки і культури, необхідність подальшого підвищення їх ролі в житті суспільства і підтримуючи ініціативу бібліотечної громадськості.

Перші бібліотеки в Київській Русі почали відкриватися при церквах і монастирях після прийняття християнства в 988 році. Найбільшою і найбагатшою на той час була бібліотека Софії Київської, заснована в 1037 році Ярославом Мудрим. В цілому в бібліотеці налічувалося до 900 томів рукописних книг - грандіозна для середньовіччя кількість.

Книги, які виходили з майстерень Софійського собору, стали основою інших бібліотек, зокрема величезної бібліотеки Печерського монастиря, яка з кінця 11 століття стала найбільшим центром культурного життя Київської Русі.

Під час монголо-татарської навали книги гинули у війнах і пожежах. З тих часів збереглися лічені екземпляри бібліотеки Софії. Найвідоміші: Рейнське євангеліє (яке дочка Ярослава Мудрого Анна вивезла до Франції з Києва. На цій книзі приносили клятву французькі королі, а нині дають клятву президенти Франції), Остромирове євангеліє (1056-1057), два Ізборники 1073 та 1076 років, Мстиславове євангеліє 12 століття.

У Західній Україні активний бібліотечний рух починається зі створення Галицько-волинського князівства (приблизно з 13 століття). При дворі князя Володимира Васильковича - книжника і філософа - існувала величезна книжкова майстерня.

З появою книгодрукування в середині 15 століття відбуваються великі зміни у всьому європейському книговиданні і, звичайно, бібліотечній справі. Значного розвитку бібліотеки набули у 16 ​​столітті, великі книгосховища з'явилися при школах в Острозі й у Львові. У 17 столітті була організована бібліотека Київської академії. У 18 столітті значні бібліотеки мали заможні шляхетні роди, козацька старшина, єпископи, монастирі, різні школи.

У другій половині 19 - початку 20 століття в Західній Україні, яка входила на той час до складу Австро-Угорщини, діяла мережа культурно-освітніх осередків «Просвіта». Це суспільство вже в 1914 році мало по всьому краю 78 філій, 2944 читальні. У 1914 році власні читальні діяли в 75% українських населених пунктів Галичини, в 1939 році мережею філій і читалень «Просвіти» було охоплено 85% західноукраїнських земель.

Сьогодні на Україні налічується близько 40 тисяч бібліотек. Серед ведучих - Національна бібліотека України, Національна парламентська бібліотека України, Державна бібліотека України для дітей, Державна історична бібліотека України та інші.

Кількість бібліотечних працівників становить понад 53 тисяч осіб. Послугами книгосховищ користуються більше 17,5 мільйонів читачів.

Сучасні бібліотеки трансформуються та розвиваються разом із суспільством, беручи на себе роль громадських центрів – інформаційних, культурних, просвітницьких, соціальних тощо. У змінених соціально-економічних умовах дедалі більше зростає соціальна значущість бібліотечної діяльності – бібліотека стає тією установою, яка може консолідувати громадськість щодо розв’язання соціально значущих проблем і бере участь у становленні громадянського суспільства в країні.

Бібліотеки в силу своїх беззаперечних переваг, таких як авторитетний статус, досвід масового обслуговування, кадровий та матеріально-технічний ресурс, фундаментальність і системність, можуть стати унікальними центрами для розробки та впровадження нових підходів до розв’язання проблеми соціальної та інформаційної нерівності.

Бібліотека нашого коледжу оформила книжкові виставки із раритетних видань, які зберігаються в ній, та запрошує усіх завітати і ознайомитися з рідкісними виданнями.

Юматова С. І., завідувач бібліотеки ВСП «ЗФККТ НУ «ЗП»