Цитата

Я завжди мріяв про те, щоб моїм комп'ютером можна було користуватися так само легко, як телефоном; моя мрія збулася: я вже не можу розібратися, як користуватися моїм телефоном.

Bjarne Stroustrup

В рамках проєкту «Дуальна освіта для України»

Опубліковано: 14:29 27.12.2022

Зараз в навчальному процесі відбувається зміщення аспектів підготовки молодих спеціалістів, більший акцент робиться на нових формах зайнятості і компетентностях, якими повинен володіти здобувач  освіти. Актуальним для навчальних закладів є впровадження дуальної освіти та визнання неформальної освіти.

Протягом грудня 2022 року в рамках реалізації проєкту «Дуальна освіта для України» за підтримки партнерства ГО «Українська Асоціація Маркетингу» і Проєкту USAID «Економічна підтримка України» були проведені онлайн консультування щодо управління дуальною освітою; зустрічі зі студентством щодо дуальної форми освіти; кругли столи з представниками навчальних закладів та підприємцями задля інформування та популяризації дуальної освіти та висвітлення переваг, які вона надає.

26 грудня голова циклової комісії Слободяник О.О. та викладач спеціальних дисциплін Боровик Ю.А. долучилися до фінального заходу в цьому році з питань впровадження дуальної форми здобуття освіти у закладах вищої та фахової передвищої освіти України -  онлайн консультація «Основні функції координатора дуальної форми здобуття освіти» за сприяння ДУ «Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти».

Модератор – Бугайчук Вікторія, кандидат економічних наук, доцент, керівник Навчально-наукового центру дуальної освіти, Поліський Національний Університет.

Online-формат поєднав представників ЗВО різної форми власності з різних регіонів України. Серед учасників були заклади, які вже успішно застосовують дуальну форму освіти, а також ті, хто лише збираються її започаткувати.

У фокусі консультації були питання потенційного партнерства закладів освіти та підприємств. Спікер презентувала досвід з впровадження ДФЗО на базі Поліського Національного Університету. Представники закладів освіти також висловили свої пропозиції, проблеми та потреби, спрямовані до роботодавців щодо реалізації партнерства на основі ДФЗО.

 Відкритість обох сторін до обговорення та співпраці дозволила виявити загальні проблеми та визначити шляхи для їх вирішення, виробити спільне бачення.

Участь у заходах такого формату посилює комунікації між учасниками процесу запровадження дуальної форми освіти, сприяє обміну досвідом та поширенню інноваційних технологій. Також участь в проєкті "Дуальна освіта для України" дозволяє всім нам з більшим оптимізмом дивитися у майбутнє, яке в України точно є!

Слободяник О.О., Боровик Ю.А., викладачі-методисти