Цитата

Вивчай все не з марнославства, а задля практичної користі.

Георг Крістоф Ліхтенберг

Міжнародний день театру: історія, особливості та цікаві факти

Запорізький фаховий коледж комп’ютерних технологій НУ "ЗП"
Опубліковано: 08:42 05.04.2021

Які корені має слово «театр»? Назва бере свій початок з давньогрецької мови та походить від «theatron», що в перекладі «місце, де дивляться». Найпопулярнішими театральними жанрами є комедія і трагедія, саме ці два напрямки стали прототипом задля міжнародного символу театру - двох масок.

Поява театру в культурі датується 497 роком до н. е. Перша масштабна театральна постановка відбулася в 2500 році до нашої ери. Рукописи того часу підтверджують, що тоді стародавні греки відзначали свято на честь бога Діоніса.

Саме у Стародавній Греції театр почав своє формування як окремий вид мистецтва.

А в 55 році до нашої ери в Римі з'явився перший офіційний кам'яний театр, у якому на маленькій сцені виступали актори, котрі читали вірші та розігрували за ролями невеликі п'єси - давньогрецькі легенди і міфи. Це поклало початок свята, який зараз має назву - Всесвітній день театру. Весняний день - 27 березня відзначається щорічно і в світовому  масштабі.

 Шекспір ​​у відомій комедії написав рядки, що не втрачають своєї актуальності і сьогодні: «Весь світ - театр, а люди в ньому - актори». Всі ми протягом життя граємо відведені ролі. Всесвітній день театру - свято, що об'єднує людей різних національностей і релігійних переконань.

Студенти та співробітники нашого коледжу беруть участь у роботі місцевого форум-театру, що організований за ініціативою Запорізької обласної бібліотеки для юнацтва.

Бажаємо усім причетним до цього прекрасного свята натхнення, розуміння глядачів, творчої наснаги та усіляких гараздів у житті!

Юматова С. І., завідувач бібліотеки