Цитата

Я завжди мріяв про те, щоб моїм комп'ютером можна було користуватися так само легко, як телефоном; моя мрія збулася: я вже не можу розібратися, як користуватися моїм телефоном.

Bjarne Stroustrup

Міжнародна конференція та навчання в рамках проєкту #Щаслива Родина_Успішна Країна з підтримки ментального здоров’я

 Latvijas Universitāte
Опубліковано: 10:45 05.01.2024

Практичний психолог коледжу Ганна Клименко в період з 11 по 15 грудня 2023 року взяла участь у міжнародній науково-практичній конференції та навчальному семінарі на тему "Резильєнтність та керування стресом", який проходив у Latvijas Universitāte в місті Рига.

Ці заходи були організовані  Всеукраїнською Лігою Українських Жінок за підтримки Izglītības un zinātnes ministrija, Кабінету Міністрів Латвійської Республіки та Міністерства освіти Латвії у співпраці з Latvijas Universitāte, Biedrība "TEV", Angels for Ukraine, Координаційним центром КМУ / Mental Health UA, Early Starters International, Embassy of Ukraine in the Republic of Latvia / Посольством України в Латвії.

В заході взяли участь 45 практикуючих психологів закладів освіти, клінічних психологів та психотерапевтів з 15 областей України, в тому числі Донецької, Сумської, Херсонської та Запорізької областей, наукові працівники з Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Інституту модернізації змісту освіти МОН, Київського університету імені Бориса Грінченка, Тернопільського національного медичного університету імені І. Я. Горбачевського.

Всі учасники мали змогу не просто набути нові знання та підвищити кваліфікацію, а й поділитися власним досвідом з 20 Латвійськими колегами.

 

Навчальний процес забезпечували досвідчені професійні інструктори з Ізраїлю за методикою Early Starters International. Основна тема, якій було присвячено навчання – це психологічні травми, отримані під час збройного конфлікту, їх психоемоційнимі наслідки та можливості їх пом'якшення для мирного населення України.

 

Для більшості учасників це навчання було про:

- консолідацію неймовірної кількості зусиль України, Латвії  та Ізраїлю щодо підтримки ментального здоров’я всіх хто постраждав від війни, хто підтримує, допомагає, надихає;

- про професійну згуртованість спеціалістів з психічного здоров’я різних країн;

- про розширення професійних зв’язків;

- про систематизацію своїх знань щодо надання психологічної допомоги в кризових ситуаціях будь-кому;

- про відпочинок і особисте відновлення.

Все це стало можливим завдяки плідній роботі Всеукраїнської Ліги Українських неймовірних Жінок!

Концференцію та 5 днів навчання супроводжувала виставка дитячих картин «Війна очима дітей. Мрії та страхи» в памʼять Миколи Мялковського.

Близько 30 робіт створених під керівництвом Тетяни Мялковської, в рамках реабілітаційних програм для дітей з фронтових, прифронтових та деокупованих територій України супроводжували міжнародну конференцію та навчання у Латвійському університеті та демонстрували реальні емоції українських дітей. Це діти, які втратили батьків, рідних та дитинство. Миколі Мялковському було лише 28, він працював у мерії Любліна і з початку повномасштабного вторгнення повернувся  і став на захист України. Ця виставка в памʼять про нього і кожного, хто втратив своє життя заради щасливого майбутнього.                                                                                     

P.S.: невеличкий екскурс від автора про цікавинки, які привернули увагу в новому корпусі Latvijas Universitāte

7 поверхів нового корпусу Latvijas Universitāte спроєктовані з неймовірним піклуванням про студентів. На фото невеличка кількість зон для навчання, спілкування і відпочинку студентів. Дуже зручні підвісні крісла, які встановлені на кожному поверсі.

На кожному поверсі є телевізор (іноді не один), який відображає інформацію щодо розкладу занять, змін у розкладі, різних повідомлень для студентів та викладачів. На першому поверсі є вітрини: в першій - мерч навчального закладу з цінниками (починаючи від простих олівців та зошитів, закінчуючи одягом і різними особливими аксесуарами); в другій – спеціалізована література, теж з цінами.

Окремий поверх де проходять лабораторні роботи з хімії. В коридорі, у відкритому доступі, є душ на випадок хімічного ураження.

Цікава інсталяція «приміщення в приміщенні» - це невеличка зона, приблизно 3*4м, з двох боків скляна, яка розрахована для усамітнення, навчання, спілкування студентів, при необхідності нею можуть користуватися і викладачі. Невеличка стійка забезпечує регуляцію водного балансу студентів університету. Прям у коридорі стоїть невеличкий стіл для міні-більярду в який можуть пограти як студенти, так і викладачі у вільний час. Крім того, на кожному поверсі є бокси для сортування сміття.

Ганна Клименко, Практичний психолог